http://www.sklisen.cz/sahaweb/index.php

10. října 2016

Protest - Have a Rest, Please

Slovenská death/grindová skupina Protest (neplést se skoro stejnojmennou českou punk/oi kapelou) funguje od konce 80. let, aktivní je víceméně dodnes byť poslední aktualizace na bandzone pochází z roku 2011. Tato aktualizace zmiňuje nově připravované nahrávky, nicméně bych řekl, že posledním řadovým počinem je stále hodnocené album Have a Rest, Please. Obal tohoto CD obsahuje pár fotek a názvy skladeb v angličtině a slovenštině, fotka podzimní krajiny by spíše slušela doomové než grindové kapele ale každopádně by si (fotku i obal) měl vzít do rukou grafik, protože to vypadá otřesně. 

CD obsahuje 16 skladeb na ploše 35 minut a jedná se o poctivý brutal death/grind, naštěstí bez žádných technohrátek, úryvků z filmů, inter, outer a podobných "vtipných" volovin - s výjimkou závěrečné etno hrátky. Prezentovaný death/grind není monotonní a byť převažuje sypačka, najdeme zde motivy (výrazně) melodické, brutální i zběsilé. Dojde také na zvolnění tempa, vyhrávky i chytlavé momenty a díky tomu se celek prezentuje v podobě stylu, která se mi zamlouvá. 

Nářezové pasáže jsou hodně brutální ale není to bordel a když kluci přitlačí na pilu, tak jde o solidní brusku. Občas se objeví i lehce variabilní vokály a třeba deathová "I Have 7 Flowers" mi lehce evokuje Napalm Death z první poloviny 90. let (kdy se mi hodně líbili) - a inspiraci právě touto legendou potvrzuje i (převzatý?) "Lapač smrti". Závěrečná etno hrátka budí úsměv, ale když to musí být.... Z drobností potěší občasný ostrý zvuk činelu, basa, nějaký ten death/thrash riff nebo náznaky štěkotu. 

Když už poslouchám grind tak tohoto typu - šlapavý rytmus, chytlavé momenty, místy melodické a přitom brutální - to je docela fajn mix. K úplné spokojenosti mi chybí pořádný ječák ale nemůžu mít vše. Album jako celek nenudí, není to ale ani žádný zázrak, jde o starý poctivý death/grind bez volovin okolo.