http://www.sklisen.cz/sahaweb/index.php

6. června 2017

Půlnoc - City of Hysteria

Tahle deska měla otevřít Půlnoci cestu do "velkého" světa showbusinessu ale nějak se to nepovedlo. Opadla aura mučedníků režimu i nekritické obdivování partou kamarádů, hodnotila se hudba jako taková a ta v celosvětové konkurenci neměla šanci na masový úspěch. Booklet CD tvoří klasická knížečka, která obsahuje průvodní slovo Václava Havla z roku 1984 a texty v angličtině, byť jsou skladby zpívány převážně česky. Šokovat měl i obal s nahým Magorem. 

Na desce se střídají momenty rockově přímočaré, hudebně zajímavé i celkově nudné. Zazní na ní jak známé věci, přičemž některé se objevily už na debutu, (Podivná je podivná, Kanárek, Píseň pro Nico), tak nové skladby a dojde i na cover od The Velvet Underground

Úvodní Podivná je podivná je oproti debutu energičtější a přímočařejší, vyhrávky a rockově netypické zvuky zůstávají zachovány. Zajímavá je eponymní skladba, její úvodní pasáž tvoří jemná rocková elektronika a smyčce, pak přijde rockový zlom, který naváže na melodickou linii a závěr patří náznaku kakofonie, hodně se mi líbí melodický refrén "ve městě hysterie". Tahle skladba vlastně představuje Půlnoc v kostce. Mezi nové skladby patří třeba unylá Zametám ale neuklízím nebo nepřesvědčivé a rozhárané Můry. Závěrečné Bondyho Muchomůrky patří k těm jemným, táhlým a krásným skladbám, i když znám verze, ve kterých se chlapci pěkně rozjeli.

I když Půlnoc celosvětově neprorazila, neznamená to, že je nahrávka špatná. Oproti debutu je atmosféra trochu tajemná, křehká, jemná, elektronicky akustická a moc pěkná, i když debut byl procítěnější. City of Hysteria je totiž také rockovější a kytarovější, dokonce mi přijde, že tempo mohlo být pozvolnější a místy kapela až moc tlačí na pilu. 

Přesto všechny klady je z nahrávky cítit jakási pachuť. Už si nepamatuji historické pozadí nahrávky, jestli byli tehdy pod tlakem nebo se rozpadali, každopádně, ta deska je podivná je podivná. 

Žádné komentáře:

Okomentovat